Nokumo logo

Obavijest o kolačićima

U skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka o osobama (EU 2016/679) i u skladu sa Zakonom o elektroničkim komunikacijama (NN 73/08, 90/11, 133/12, 80/13, 71/14, 72/17) tvrtka Infranet razvoj, Ulica grada Vukovara 269D, OIB: 96216592400, koju neovisno i pojedinačno zastupaju Dario Alfirević, direktor, Marko Brković, direktor i Nikola Crnković, direktor (u daljnjem tekstu: Tvrtka)

Izjavljuje sljedeće:

IZJAVA O KOLAČIĆIMA

Ova Obavijest o kolačićima odnosi se na web stranicu www.infranet.hr koja je vlasništvo i posluje pod upravom Infranet razvoj d.o.o., i opisuje kako obrađujemo osobne podatke prikupljene putem kolačića i drugih tehnika, uključujući piksele, na našoj web stranici.

PRIKUPLJANJE PODATAKA

Kada otvarate našu web stranicu ili pregledavate naše ciljane oglase, automatski prikupljamo informacije korištenjem kolačića ili drugih tehnika. Podaci obrađeni na taj način mogu, sami po sebi ili u svoj njihovoj cjelini, utjecati na stvaranje korisničkih profila i time omogućiti identifikaciju korisnika ili posjetitelja web stranice. Međutim, podaci se ne prikupljaju jednako postavljanjem svih kolačića, a razlike između pojedinih vrsta kolačića prikazane su u nastavku kako bi svaki korisnik mogao donijeti informiranu odluku. Vrste podataka koje prikupljamo putem kolačića uključuju IP adresu, ID uređaja, pregledane stranice, podatke o pretraživanju, vrstu preglednika, operativni sustav, internetskog operatora, vremensku oznaku, URL s kojeg ste preusmjereni, informacije o lokaciji ovisno o uređaju koji koristite i druge. Za svaku vrstu kolačića u ovom dokumentu pružamo jasno i razumljivo objašnjenje svrhe i načina uporabe, kao i rok zadržavanja takvih prikupljenih podataka te postavljamo mogućnost izričitog pristanka za svaki od njih, osim tehničkih (nužnih) jer ne preuzimaju nikakve osobne podatke koji bi mogli identificirati korisnika, već služe isključivo u svrhu web stranice. Na isti način omogućujemo povlačenje odobrenja za postavljanje kolačića. Za sve dodatne informacije vezane uz postavke, značenje ili funkcioniranje kolačića ili obradu takvih prikupljenih podataka, svaki će korisnik biti upućen na ovaj dokument prilikom otvaranja stranice i mogućnost kontakta putem e-mail adrese: compliance@infranet.hr.

VIŠE INFORMACIJA O KOLAČIĆIMA

Kolačići su male tekstualne elektroničke informacije koje web stranica šalje pregledniku posjetitelja i pohranjuju se na tvrdom disku posjetitelja kako bi stranica mogla funkcionirati ili pružiti dodatne značajke za bolje korisničko iskustvo, ali i u poslovnom interesu Infraneta. Čim otvorite našu web stranicu, kolačići se aktiviraju kako je opisano u nastavku ove Obavijesti. Ako ne želite da se bilo koji kolačići, čak i nužni, pohrane na vašim uređajima, uvijek možete postaviti opcije u postavkama preglednika koje koristite kako biste onemogućili kolačiće, ali u tom slučaju moramo vas upozoriti da postoji visoka vjerojatnost da vaš preglednik neće pravilno funkcionirati ili neće moći učitati sadržaj uopće, ne samo naš, već i većine drugih web stranica. Također možete izbrisati kolačiće s vašeg uređaja, ali ako odaberete blokiranje ili brisanje kolačića, određene funkcije web mjesta koje posjećujete možda neće pravilno raditi.

VRSTE KOLAČIĆA

Kolačići se dijele prema nekoliko kriterija navedenih u nastavku:

Prema trajanju, kolačići mogu biti privremeni ili trajni.

Privremeni kolačići postavljeni su samo za vrijeme sesije i uklanjaju se odmah nakon zatvaranja internetskog preglednika. Takvi kolačići prikupljaju informacije poput posljednjih nekoliko posjećenih stranica i sličnih informacija.

Trajni kolačići su oni koji ostaju na vašem računalu čak i nakon zatvaranja preglednika tijekom određenog vremenskog razdoblja, a trajanje ovisi o vrsti kolačića. To su kolačići koji pamte informacije poput lozinki, podataka za prijavu, postavki jezika i sličnih informacija.

Kolačići se također dijele prema izvoru na kolačiće prvih ili trećih strana.

Kolačići prvih strana su kolačići koji dolaze samo s naše web stranice i pamte samo informacije vezane za ponovnu upotrebu samo naše web stranice (npr. postavke jezika). Takve informacije ne dijelimo s nikim, a kolačići mogu biti postavljeni privremeno ili trajno.

Kolačići trećih strana dolaze s drugih internetskih stranica. Ovi kolačići koriste se tako da druge internetske stranice mogu imati uvid u to kako koristite internet putem web mjesta koje pregledavate (npr. putem oglašavanja).

KOLAČIĆI KOJE KORISTI INFRANET RAZVOJ

Infranet koristi tehničke, funkcionalne, statističke i marketinške kolačiće, a u nastavku donosimo detalje o svakom od njih. To uključuje, ali nije ograničeno na:

• _gid - kolačić postavljen od strane Google Analyticsa za pohranu i brojanje pregleda stranica u statističke svrhe. Ovi kolačići pohranjuju se 1 (jedan) dan. • ARRAffinitySameSite - kolačić postavljen od strane Microsoft Azurea kako bi se osiguralo da se zahtjevi posjetitelja web mjesta uvijek preusmjeravaju na isti poslužitelj u svakoj sesiji pregledavanja. Ovi kolačići su privremeni i koriste se do zatvaranja sesije. • ARRAffinity - kolačić koji se koristi za povezivanje s Azure aplikacijom. Ovi kolačići su privremeni i koriste se za vrijeme sesije. • _ga - Google Analytics kolačić koji se sprema na uređaj prvi put kada posjetitelj koristi web mjesto. Kolačić šalje identifikator klijenta kako bi povezao prenose s korisnikom svaki put. Trajanje ovog kolačića je 2 (dva) godine. • _gat_gtag - kolačići postavljeni od strane Google Analyticsa za pohranu i praćenje konverzija u marketinške svrhe, a kolačić ostaje pohranjen 1 (jedan) sat nakon postavljanja. • Cconsent - kolačić koji pohranjuje informacije o tome jeste li dali pristanak za upotrebu kolačića. Njegovo trajanje je godinu dana od posljednjeg odobrenja.

Tehnički kolačići (potrebni)

Ovi kolačići su nužni za funkcioniranje web mjesta. Također je moguće onemogućiti nužne kolačiće u postavkama preglednika, ali u tom slučaju postoji mogućnost da nećete moći koristiti dio ili cijelu web stranicu.

Napomena: Nužni kolačići ne prikupljaju ili ne pohranjuju nijednu vašu osobnu informaciju. Kolačići su aktivni samo tijekom korisnikove sesije na našoj web stranici, kako bi ispravno funkcionirali. Zatvaranje stranice ili preglednika automatski uklanja kolačiće.

Ovi su kolačići prve strane i dolaze samo s naše web stranice.

Budući da ovi kolačići ne prikupljaju nikakve osobne podatke ili ih ne čuvaju, njihovo postavljanje i upotreba ne zahtijeva pristanak korisnika, automatski su aktivirani, jer se automatski isključuju.

Funkcionalni kolačići

Ovi kolačići koriste se za poboljšanje usluge i pamćenje određenih prilagođenih postavki. Na taj način, naša web stranica može zapamtiti odabire i prilagodbe koje ste aktivirali prilikom korištenja stranice.

Među podacima prikupljenim na ovaj način su svakako izbor jezika, podaci za prijavu, valuta i slične informacije. Takvi podaci sami po sebi nisu podaci koji mogu identificirati nekoga, ali u svojoj cjelini mogu doprinijeti razvoju korisničkih profila i time omogućiti njihovu identifikaciju.

Korisnici mogu omogućiti postavljanje funkcionalnih kolačića u izborniku koji se pojavi prilikom otvaranja stranice, a također u bilo kojem trenutku na isti način mogu povući odobrenje, u kojem slučaju će ti kolačići biti uklonjeni i automatski prestati koristiti takve prikupljene podatke.

Funkcionalni kolačići pohranjuju se godinu dana od početka stranice. Treba napomenuti da ovaj period počinje teći ponovno svakim novim pokretanjem stranice, ali se može prekinuti u bilo kojem trenutku provjerom negativnog odgovora u izborniku kolačića na naslovnici.

Statistički (analitički) kolačići

Statistički kolačići omogućuju bilježenje posjeta i izvora prometa te se koriste u statističke svrhe i poboljšanje web mjesta. Ti kolačići daju nam uvid u to kako koristite našu stranicu, trajanje korištenja stranice, koje stranice posjećujete i slične informacije.

Među podacima prikupljenim tim kolačićima su IP adresa, podaci o pregledniku i slične informacije, a oni u svojoj cjelini mogu doprinijeti identifikaciji.

Napomena: Korištenje analitičkih kolačića prenosi prikupljene podatke u treće zemlje, a posebno ističemo Sjedinjene Američke Države s obzirom na zakone koji eksplicitno zahtijevaju dostavu svih podataka vlastima, tako da posjetitelji naše web stranice moraju biti svjesni da omogućavanjem kolačića na našoj web stranici šalju podatke u treće zemlje.

Marketinški kolačići

Služe za personalizirano praćenje korisnika kako bi mu se prikazali ciljani oglasi na temelju njegovih interesa i navika. Ti kolačići pružaju uvid u to koje stranice korisnici web mjesta općenito posjećuju, stvarajući tako vaš profil na temelju vaših interesa, što utječe na filtriranje oglasa koji će vam biti prikazani ovisno o vašim preferencijama.

Radi se o kolačićima trećih strana, a koriste ih oglašivači, agencije i druge entitete zainteresirane za slanje svojih oglasa vama. Možete onemogućiti ovu vrstu kolačića u izborniku, ali ćete isključiti prikaz oglasa prema profilu temeljenom na vašim interesima, dok će se i dalje prikazivati marketinški sadržaj koji nije povezan s vašim preferencijama.

Podaci prikupljeni postavljanjem tih kolačića uključuju IP adresu, lokaciju, preglednik, pretraživane stranice i slične informacije. Marketinške kolačiće možete isključiti u izborniku na naslovnici.

OZNAKE PIKSELA

Oznake piksela (također poznate kao 'prozirni GIF-ovi') elektronički su datoteke koje obično čine jedna slika s jednim pikselom i mogu se dodati na web stranicu ili e-mail kako bi poslale informacije poput newslettera. Možemo koristiti oznake piksela za postavljanje ili prepoznavanje kolačića na vašem uređaju ako koristite naše usluge.

DIJELJENJE PODATAKA

Dijelimo vaše osobne podatke prikupljene postavljanjem kolačića na načine opisane gore. Neki se kolačići postavljaju isključivo za našu upotrebu, a takve informacije ne dijelimo s drugim stranama, dok se neki podaci prikupljaju putem postavljanja kolačića trećih strana i u tom slučaju vaši podaci postaju dostupni njima.

Važno je naglasiti da svaki posjetitelj naše web stranice sam odlučuje hoće li dopustiti postavljanje kolačića i time omogućiti pristup određenim podacima koji sami ili u kombinaciji s drugim podacima prikupljenim putem kolačića mogu identificirati korisnika.

Svojim pristupom zaštiti podataka, Infranet ulaže posebne napore kako bi omogućio svakom korisniku donošenje informirane odluke o upravljanju kolačićima po vlastitom izboru. Prvo, na naslovnoj stranici postavili smo izbornik s jasnim objašnjenjima upotrebe, trajanja i razloga postavljanja svake vrste kolačića, dok za više informacija upućujemo na ovaj dokument ili kontaktirajte sve informacije putem e-maila: compliance@infranet.hr.

Izbornik je osmišljen kako bi pružio osnovne, ali jasne i specifične informacije o svim vrstama kolačića i opcijama čije odabiranje ne sugerira odluku već omogućuje posjetiteljima web stranice da donesu nedvosmisleni izbor.

Također, na jednako jednostavan, razumljiv i eksplicitan način, posjetitelj može povući odluku ili zabraniti upotrebu nekih ili svih vrsta kolačića osim nužnih na prvom korištenju. Vaše osobne podatke možemo dijeliti s društvenim mrežama, uslugama e-pošte, SMS uslugama i drugim uslugama u oblaku koje koristimo za pružanje usluga, korisničku podršku ili produktivnosti ili izvještajne svrhe.

Ne prodajemo ili ne iznajmljujemo vaše osobne podatke. Otkrivamo osobne podatke zakonodavnim tijelima i drugim vladinim tijelima ako je to zahtijevano zakonom ili je strogo potrebno radi sprečavanja, otkrivanja ili proganjanja kaznenih djela i prijevara.

PITANJA ILI PRIGOVORI

Ako imate bilo kakvih pitanja ili prigovora u vezi s našom obradom vaših osobnih podataka ili želite koristiti bilo koje od prava koja imate prema ovoj obavijesti, slobodno nas kontaktirajte na: compliance@infranet.hr. U slučaju pitanja ili prigovora, možete kontaktirati i lokalno tijelo za zaštitu podataka.

IZMJENE IZJAVE

Kako se tehnologija i pripadajući propisi neprestano mijenjaju, tako se mijenjaju i tehničke karakteristike, a time i naše poslovanje, ova Obavijest o kolačićima može se povremeno mijenjati. Ako želite pregledati promjene koje se povremeno rade u ovoj Obavijesti o kolačićima, pozivamo vas da otvorite Obavijest o kolačićima na našoj web stranici i pregledate promjene.

Ova Obavijest o kolačićima objavljena je na našoj web stranici www.infranet.hr i primjenjuje se na sve posjetitelje web stranice i korisnike usluga Infranet razvoj d.o.o. u vezi s privatnošću, posebno s obzirom na Opću uredbu o zaštiti podataka o osobama i Zakonom o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka o osobama.

Ova obavijest objavljena je na web mjestu tvrtke u ožujku 2022.

Ova izjava o kolačićima može se preuzeti ovdje: Izjava o kolačićima

Infranet razvoj d.o.o.